Wednesday, November 24, 2010

Nasib Kesatuan Kultus Lalat Ep2

Setelah siap mandi semua, Usin pun menjenguk ke dapur. Di angkat nya tudung saji diatas meja untuk menjengah lauk yang disediakan Mak Bedah. Mak Bedah kelihatan sedang berdiri di sinki, membasuh pinggan mangkuk.

“Lah..!! Ikan masin dengan sambal belacan je ke..??!!”, Usin seperti tidak puas hati dengan perkhidmatan buffet yang disediakan oleh Mak Bedah.

“Eh cuba la belajar bersyukur sikit. Kira ok lah tu ada lauk. Mak ada tengok video kat Pesbook dulu tu, kawan mak yang ‘tag’kan, kat Africa nu, orang makan tanah je tau, belum bab air minum nya lagi, kang mak sebut, muntah hijau kau dengar nya” bebelan bertali arus dari Mak Bedah.

“Nak makan, makan. Tak nak, tak yah”, tambahnya.

“Mentang-mentang dah ada account Pesbook, itu pun aku yang ajarnya minggu lepas”, kata hati kecil Usin .

“Ikan masin pun ikan masin la. Nasi nya mane?”, tanya usin.

“Tu dalam periuk tepi dapur. Amik la sendiri, mak nak pergi amik daun serai jap kat luar nu”, jawab Mak Bedah sambil menunjuk ke arah periuk nasi yang terletak disudut ruang dapur rumahnya itu, sebelum berlalu pergi.

Usin tanpa berlengah mencapai pinggan. Disenduk nya nasi dalam periuk dan terus duduk di meja makan.

Baru je Usin nak suapkan nasi berlaukan ikan masin tadi, dia dikejutkan dengan satu bunyi yang sangat dibencinya.

“Ngeeengg.. Ngeeengg..”

“Ai binatang nih. Time aku nak melantak la ko datang yek. Boleh pulak ko be’racing’ kat dapur ni”, mendidih darah Usin dibuatnya dengan gelagat seekor lalat yang tiba-tiba muncul.

Usin memandang ke segenap sudut dapur rumahnya, mencari penyapu lidi untuk memukul lalat yang syok be’racing’ tu.

“Ngeeengg.. Ngeeeeennnnggggggg..”

Makin rancak lalat tu duk layan ‘lap’ sedang Usin masih tercari-cari penyapu lidi. Lalu dia hinggap kat tangan Usin. Sebelah tangan lagi, Usin dah standby dengan penyapu lidi yang baru dijumpanya.

“Wah banyak cantek ko yek. Siap landing kat tangan aku lagi. Ko memang nak kena ni”, kata Usin dalam hati.

Baru je Usin nak hayun penyapu lidi, tiba-tiba dia terdengar suatu suara kecil. Dia menghentikan hayunan Cakar Penolak Awan yang baru dipelajari melalui komik Pedang Setiawan.

“Hai manusia. Jangan bunuh hamba”, terdengar suara kecil entah dari mana.

“……..??!!”

No comments:

Post a Comment