Thursday, October 28, 2010

Photoshop : Tukar Latar Belakang (samb)

Ok, sambungan untuk tukar latar belakang. Step last, clear sume background kan, so tiba la masanya ntok letak background yang korang suka.

Skang, aku pilih gambar Colosseum, monumen bersejarah kat Rome Italy ni sebagai background. Search je kat Google tu, bersepah gambarnya.


Dah decide gambar apa korang nak, skang, tarik je gambar tadi masuk photoshop. Nak ikut law pun boleh, pegi la open file, ikut step yang lepas yek. Aku malas, heheh.

Bila da tarik gambar tadi masuk photoshop, korang skang akan nampak ada 2 file kan. Click gambar yang korang da buang background tu, pastikan gambar tu kat depan. Lepas tu, pergi kat tool bahagian kiri window photoshop, cari sumbol anak panah, Move Tool nama dia. click simbol ni, then pegi kat gambar korang, click jangan lepas, tarik je masuk background baru tadi, Colosseum tu.

Dah settle step atas, mungkin gambar korang terlalu besar atau kecik. Jadi nak match kan dengan scale background, korang pergi kat window bar kat atas photoshop tu, cari "Edit", "Transform", "Scale". Nanti akan ada nisbah ntok "width" ngan "length", pastikan nilai dia sama, kalau tak, gambar korang tak real.


Then ni la hasil nya. Tak pasal-pasal aku lepas kat Italy. Heheh.

Tapi tak brapa real la. Nak real, kena buat banyak step lagi. Dengan cara ni, banyak menda kita boleh buat, contohnya gambar bawah ni.

Gambar asal

Lepas edit

Akhir kata, selamat mencuba. Anda buat, anda dapat. Heheh

3 comments:

  1. kahkahkah..asl ak wat xmenjadik weh?? cm nmpk sgt pic tampal~ adeih..

    ReplyDelete
  2. eceh,,try gak tuh..haha
    ko xda seni kot..hak

    ReplyDelete