Thursday, July 8, 2010

Air Mata Mak Leha 1

Suasana di ruang tamu rumah Pak Alim sungguh hiba sekali. Tiada suara gelak ketawa, hanya tangisan dari Mak Leha sahaja yang kedengaran. Sesekali terdengar bunyi hingus ditarik.

Sruuutttt....


Beberapa kotak tisu telah habis digunakan untuk mengesat air mata Mak Leha.

Laila, berusia 18 tahun, merupakan anak bongsu kepada pasangan Pak Alim dan Mak Leha. Sejak pukul 2 tadi dia berada di sisi Mak Leha, cuba menenteramkan ibunya itu. Tidak kelihatan kelibat Pak Alim dari tadi, kali terakhir nya adalah ketika dia ingin keluar ke kedai, membelin sos cili dan kicap yang diminta oleh Mak Leha.

"Mak, sabar la ye mak", Laila cuba meredakan hati Mak Leha sambil menggosok-gosok belakang badan ibunya itu. Mak Leha semakin kuat menangis, sehingga teresak-esak. "Mak, jangan la macam ni mak. Kalau mak tak nak brenti menangis, Laila nak menangis jugak la", Namun Laila masih bertahan, dia tidak menangis lagi. Kelihatan mata nya berkaca dan sedikit kemerahan, air mata nya di tahan dari mengalir.

Laila terus menghulurkan tisu kepada ibunya itu. "Mak sedih Laila. Mak tak dapat tahan, hanya Tuhan saja yang tau betapa pilu nya hati mak sekarang ni", barulah Mak Leha membuka mulut. Percakapan nya tersekat-sekat dek kerana sedih nya yang melampau.

"Waaa.. Waaa.. ", makin kuat tangisan Mak Leha. :kenapa boleh jadi macam ni?", sambung nya. "Laila, kenapa Laila?", dia seperti tidak dapat menerima apa yang telah terjadi.

No comments:

Post a Comment